Máme zkušenosti s oběma variantami a každá z nich má své nepopiratelné výhody; přesto jsme se rozhodli, v duchu naší filozofie, přihlédnout k zachování maximální možné kvality a bezpečnosti nejen pro pejsky, ale pro celou vaší rodinu. Syrová strava je skvělý koncept, ale správně barfovat umí opravdu málokdo, není to totiž něco, co se naučíte z jedné knihy. Pokud se navíc zamyslíte nad tím, jak suroviny cestují, kde všude a v jakých podmínkách se zastaví, případně, jak se s nimi dále pracuje, jen těžko zajistíte jejich naprostou zdravotní nezávadnost. Tady je potřeba si uvědomit, že pes není jediný tvor, který je teoreticky vystaven riziku, je to celá vaše rodina, zvlášť, pokud v ní někdo bude mít oslabenou imunitu. Nechceme strašit, ale to jsou fakta, na které je legislativa krátká. Bohužel. A pokud vám někdo tvrdí, že šokové mrazení řeší problém, vězte, že neřeší – proč myslíte, že se v laboratořích biologické vzorky hluboce mrazí, či dokonce lyofizilují (teploty se u této metody pohybují mezi -20 až -50°C)? Pouze se tak zakonzervují, ale po rozmrazení jsou zase vesele při životě.

Naopak vaření je staletími nezvratně prověřený proces, který již od 60°C spolehlivě eliminuje patogeny (bakterie, parazity a viry). A protože o zdraví jde především, v Hundebaru vše vaříme v profesionálním gastro zařízení za teplot potřebných k racionální přípravě surovin – tedy za maximálního zachování vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a chuťových vlastností.,

Vše připravujeme ze stejných surovin, které běžně používají restaurace i školní jídelny, tedy z takzvané potravinářské kvality (human-grade). Vybíráme si dodavatele na všechny naše ingredience – od masa, přes zeleninu až po semínka nebo mořské řasy a věřte tomu, že cena pro nás není jediný rozhodovací faktor. Snažíme se v co největší míře podporovat lokální dodavatele, ale jsou samozřejmě produkty, kde to nejde, přesto neustále hledáme partnery z řad českých podnikatelů a firem a to nejen u surovin 😉

Možná Vás překvapí, že nenabízíme širokou nabídku variant, ale je to záměr; v menu máme to, co dovedeme zajistit ve špičkové kvalitě a ve skladbě, která je v souladu s nároky psího organismu. Navíc nám nedává smysl vozit suroviny přes půl planety, jen abychom je měli v nabídce. Máme totiž respekt k přírodě a ctíme její sezónnost. Věříme, že náš poněkud selský pohled oceníte i Vy.

Čerstvě uvařené jídlo v našem menu individuálně balíme do sáčků z materiálu schváleného pro uchovávání potravin, vakuujeme (elegantní způsob konzervace odsátím vzduchu) a šokově mrazíme (druhá verze konzervace, tentokrát krutou zimou). 

Hundebar menu má při správném skladování v mrazáku při teplotě -18°C, trvanlivost několik měsíců a při uchování v lednici, kde by měla být běžně teplota max. +4°C, je to 10 dní v zabaleném stavu. Po otevření sáčku doporučujeme obsah spotřebovat během 48 hodin, ačkoliv by mělo zmizet během jediného dne, protože jeden sáček = jedna porce na den.¨

Naše Gurmánské varianty jsme se rozhodli s ohledem na přírodu balit do skla, Kromě toho, že to pečlivě vybraným a zpracovaným surovinám ve skle ohromně sluší, narozdíl od plechovky, lze obsah opět víčkem uzavřít a uložit do lednice, což zachová čerstvost. Aktuální verze skleniček je určena ke spotřebě uvedené na obalu a skladování pouze v lednici nejlépe do +4°C.

Menu na míru dostanete ve stavu čerstvě uvařeném a zmrazeném (fresh-frozen). Považujeme to i po konzultaci s odborníky z oboru za nejlepší možnou variantu, jak s jídlem Vašeho pejska pracovat, tak, aby se k Vám dostalo v té nejlepší možné kondici i z hlediska svého nutričního obsahu.

Pro přepravu (pouze v Praze a okolí) jej zabalíme do termoboxu a takto jej dovezeme až k Vám, nejlépe domů, abyste ho rovnou uskladnili ve svém mrazáku, ale samozřejmě můžeme přijet k Vám do kanceláře, pokud si to budete přát a máte tam kde zásilku uskladnit.

Gurmánské skleničky jsou na tom podobně, jelikož se jedná o chlazený produkt, nedovedeme jej již (s ohledem na počasí) dodat mimo oblast Hlavního města. Je ovšem možné domluvit se na osobním vyzvednutí u šéfkuchařky Markéty 🙂

Vynikající dotaz, jehož zodpovězení jsme věnovali víc než půl roku, resp. splnění veškerých náležitostí.

Každý krmivářský provoz musí svou činnost provozovat v prostorách k tomu účelu schválených, to pro začátek. Podléháme kontrole Hygienické stanice Hl. m. Prahy, pravidelným kontrolám Městské veterinární správy, kde jsme registrováni pod číslem: CZ 11715421. Zároveň jsme registrovaným výrobcem krmiv pro zájmový chov (CZ 801918-01). A jako každý výrobce potravin, tak i krmivářské provozy, tedy i my, jsme povinni dodržovat principy systému HACCP, tedy systému analýzy rizik a stanovení kritických kontrolních bodů, tj. dodržování pravidel práce a zacházení se surovinami, kde cílem je eliminace jejich možného střetu v místech, kde by mohlo dojít k jakékoliv kontaminaci a tím riziku. Není to nic výjimečného, je to víceméně běžná praxe každého provozu, který pracuje s potravinami, ale pro Vás je to další ujištění, že vše co děláme, je podle pravidel a v souladu s legislativou.

A pokud Vás zajímají paragrafy, pak jen namátkou ty nejdůležitější, kterými se řídíme: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, s přihlédnutím na Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009, Nařízení Komise (EU) č. 142/2011 a Vyhláškou Ministerstva zemědělství č. 451/2000 Sb. ze dne 11. prosince 2000.

Při výpočtu denní krmné dávky u Menu na míru vycházíme z parametrů, které mají zásadní vliv na kalorickou potřebu každého pejska. Proto se Vás v našem vstupním dotazníku zeptáme na jeho či její věk, pohlaví, míru aktivity a hmotnost + další doplňkové informace. Z nich pak vypočítáme ideální velikost každodenní porce, tak aby obsahovala po nutriční stránce vše potřebné.

Kromě klasických analytických ukazatelů (bílkoviny, tuky, vláknina, vlhkost a popel, což je prosím jednou provždy množství minerálů po spálení, nikoliv mour z komína) sledujeme zdroje takzvané metabolizovatelné energie (ME), což znamená správný poměr bílkovin, tuků a uhlohydrátů v energetickém obsahu vlastního krmiva. A jdeme dál, resp. hlouběji, protože hlídáme jednotlivé vitamíny, minerály a stopové prvky, namátkou vitamíny skupiny B, vitamín A, C, D, hořčík, měď, zinek, železo, mangan a samozřejmě i vápník a fosfor. Ano, tak moc si stojíme za tím, co a jak děláme.

Hundebar receptury jsou v první řadě pečlivě sestaveny odborníkem na výživu zvířat MVDr. Kateřinou Karáskovou, Ph.D., která po získání doktorátu působila na Ústavu výživy zvířat, Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně jako Odborný asistent a tématu se věnuje i nadále během své praxe malých zvířat. Zároveň se držíme doporučení stanovených autoritami FEDIAF (The European Pet Food Industry) a AAFCO (The Association of American Feed Control Officials), potažmo NRC (National Research Council), kteří vydávají nutriční směrnice pro krmení domácích mazlíčků. Sledujeme také nejnovější výzkumy a poznatky z vědeckého prostředí, tedy nejen aktuální trendy v oblasti výživy zvířat. Zdraví zvířat totiž není něco, s čím bychom si dovolili hazardovat.

Současné Hundebar receptury jsou navrženy pro dospělé a zdravé kočičky a pejsky, nemůžeme tedy zaručit jejich pozitivní vliv na zdraví zvířátka speciálně v případě tzv. zkřížených alergií. Záleží ovšem na typu alergie, tak se nenechte odradit, napište nám a uvidíme, co se dá dělat.

Všechny naše receptury jsou tzv. mono-proteinového charakteru, to znamená, že v krůtí receptuře není jiný zdroj živočišné bílkoviny než z krůty, včetně vnitřností, v hovězím z hovězího atd.

Pokud Vašemu zvířátku vadí kuřecí, můžete bez obav snadno sáhnout po jiné variantě. Navíc i vlastní výrobu kuřecích variant děláme odděleně, tak abychom eliminovali možné riziko nechtěného kontaktu.

Pokud se rozhodnete krmit pouze Hundebarem, pak ano. Výhodou našeho individuálního přístupu ke každému pejskovi je, že je možné poměrně rychle reagovat na změny jeho kondice, tedy pokud by měl vyšší energetické nároky anebo naopak, byl třeba na delší dobu víc doma, protože nebudete mít tolik času na vycházky. Je to úplně normální. Ve vstupním dotazníku upřímně napište, že má nějaké deko, či kilečko navíc a my to zohledníme při výpočtu denní krmné dávky. Velmi důležité ale je, nenechat se uprosit psíma očima k nějaké té dobrotě navíc. Víme, že to není jednoduché, ale je to pro jeho či její dobro. A o dietním programu je dobré informovat i ostatní členy domácnosti, babičky, dědečky a všechny ty dobré duše, co by se mohly nechat obměkčit. Pokud to zvládnete, uvidíte, že se mazlík postupně dostane do kondice, ve které ho udržíme.

Nebojte se, už jsme měli s takovými miláčky tu čest a také proto jsme Hundebar zkoušeli na psíčcích všeho druhu, včetně frfňalů, jak jim říkáme. Uznáváme, že to nemáte snadné, jednou je jídlo v pořádku, podruhé už vůbec, zkusíte něco jiného, to neklapne a tak dál… Vařená strava obvykle přesvědčí i ty největší frfňy, anebo psí seniory, kteří už mají věkem zhoršené smysly. Princip je jednoduchý, jsou to totiž tuky, které nesou chuť a vůni a právě ty se teplem uvolňují z masa, provoní ho a s ním celou směs, takže výsledek je obvykle v tomto ohledu pozitivní. Pokud si tedy nejste se svým pejskem jistí, můžete zkusit nejprve tzv. Degustační menu, to jsou jen maličké vzorky z našeho menu a uvidíte, jestli to probudí zájem. Pro bližší informace či objednávku nás kontaktujte.

Nejsme tak sebevědomí, abychom řekli stoprocentně ano. Kočky jsou speciální a my to dobře víme, nemálo nás během vývoje potrápily.
Co můžeme říci je, že pokud Vaše kočička, či kocourek neznají vlhkou stravu, budou zřejmě dost překvapené, co se jim to snažíte nabídnout a bude potřeba je s tímto typem jídla postupně seznámit. Tedy postupně po troškách přidávat ke granulím, aby si troufly ochutnat. Kočky jsou opatrné a velmi nedůvěřivé k tomu, co neznají. Zároveň pokud víte, že Váš mazlík nestojí o ryby (ano, i takové kočky jsou!), nemá význam mu je podsouvat. 
Nepoužíváme žádná zchutňovadla, ani cukr (oblíbený trik velkovýrobců), abychom k misce nalákali, věříme, že kvalitní, čerstvé  suroviny ve správném složení jsou pro kočičí organismus to nejlepší, ač kočenky občas velí jinak.

S nástupem trendu krmení syrovou stravou (BARF) se na sítích hojně propírá, zdali je pes masožravec či všežravec. Ani jedno zařazení není jednoznačně správné, protože pes není kočka, ale ani prase, pokud vezmeme typické reprezentanty druhu. Pes dokonce vydrží i bez masa, ale protože tuky jsou pro něj zdroj energie a živočišné bílkoviny základní stavební látkou (obsahují potřebné esenciální aminokyseliny), rádi mu je dopřejeme v co nejlepší formě. Ovoce a zelenina jsou ve správném poměru v celkové krmné dávce cenným zdrojem antioxidantů, minerálů, stopových prvků a širokého spektra vitamínů, z nich mnohé si psí organismus nedovede jinak vyrobit.

Všichni jsme jen lidi a věřte tomu, že i psí šéfkuchař má občas hlavu takzvaně v pejru. Taky proto jsme navzdory dobrým radám zůstali u praktického balení do sáčků umožňujících rozmístění porce do plochého a skladného tvaru, který nejenže rychle zmrzne, ale také rozmrzne. Takže pokud máte víc času, sáček vyndejte z mrazáku na talíř a nechte povolit v pokojové teplotě. Pokud jste v tísni, resp. pes už hlady mlátí miskou, osvědčila se nám teplá vodní lázeň: napusťte do dřezu teplou, nikoliv horkou, vodu a sáček do ní ponořte, za pár minut bude rozmrzlá a připravena k podávání. Pokud porci nepodáváte celou najednou, zbytek musí být uskladněn v lednici a spotřebován ještě tentýž den.

Zavřít menu
×
×

Košík

nAŠE KUCHYNĚ MÁ PRÁZDNINY

Nezlobte se, prosím, ale z důvodu odstávky plynu ve freyově ulici musíme dočasně pozastavit výrobu. zpět bychom měli být od 29/7.